Niebezpieczne podobieństwa – grzyby jadalne i ich trujące i niejadalne sobowtóry. Czubajka kania vs muchomor zielonawy (dawniej sromotnikowy), to najgroźniejsza pomyłka! Ta pomyłka może kosztować życie. Czubajka kania to smaczny klasyk na patelnię, ale muchomor zielonawy, który bywa z nią mylony, to jeden z najbardziej śmiercionośnych grzybów w Polsce. Jak je odróżnić? Kania ma wyraźne łuski na kapeluszu, ruchomy pierścień na trzonie i bulwiastą, ale nie workowatą podstawę. Muchomor zielonawy ma gładki kapelusz, nieruchomy pierścień i wyraźną pochwę (tzw. „woreczek” u podstawy trzonu – to cecha kluczowa!). W programie przypomnimy najważniejszą zasadę przed grzybobraniem: najważniejsza zasada: nie jesteś pewien? Nie zbieraj!
Do usłyszenia na antenie, do zobaczenia na leśnych ścieżkach mówi Magdalena Lipiec-Jaremek.
Fot. pixabay.com
