Ekspertka: Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii

santa 2999735 1280 2024 12 22 141038

6 tys. kalorii zje podczas świątecznego dnia przeciętny Polak, a niektórzy nawet 10 tys. – wskazuje prof. Danuta Figurska–Ciura z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Tymczasem zapotrzebowanie dla zdrowego, dorosłego człowieka o masie 60-70 kilogramów to około 2 tys. kalorii dziennie.

CZYTAJ: Wzmożony ruch w sklepach. Eksperci podpowiadają, jak kupić dobre produkty na Wigilię

Prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podkreśla, że Polacy na święta kupują za dużo żywności i przygotowują zbyt dużo jedzenia. – Przeciętny Polak zje w ciągu świątecznego dnia sześć-, a niektórzy nawet 10 tys. kilokalorii w postaci bigosów, mięs, szynek z tłuszczykiem, czy tortów makowych. Zdrowy, dorosły człowiek o masie ciała 60-70 kg potrzebuje około 2 tys. kalorii dziennie – wylicza ekspertka.

CZYTAJ: Świątecznie i zdrowo. Kulinarny przewodnik NFZ

Prof. Figurska-Ciura wskazując jak „odchudzić” święta po pierwsze radzi mniej kupować, a z planowanych wstępnie porcji przygotować połowę.

Ekspertka dodała, że warto też nieco zmodyfikować przepisy na dania świąteczne. – Jeśli ryba, to może tym razem gotowana lub duszona albo w galarecie, zamiast smażonej. A jeśli już smażymy, to róbmy to krótko w głębokim tłuszczu na olejach roślinnych lub na klarowanym maśle (…) Tłuszczu nie przegrzewajmy, potraw smażonych nie przypalajmy i pamiętajmy o ułożeniu ich po usmażeniu na chwilę na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu – radzi profesor.

Prof. Figurska-Ciura zauważa, że w większości polskich domów nadal obowiązuje zasada, że „przez dobry bigos musi przebiec świnia”. – Na domiar złego świąteczny bigos z dużą ilością mięs, jest wielokrotnie podsmażany, odgrzewany. To sprzyja tworzeniu smaku, ale też powstawaniu substancji, które słabo trawimy, więc niektórzy zagryzają ciężki bigos środkami farmaceutycznymi. Żeby tego uniknąć do świątecznego bigosu włóżmy połowę boczku z przepisu i chudsze niż tradycyjnie mięsa i kiełbasę, za to nie zmniejszajmy ilości przypraw: pieprz, śliwki, kminek… polepszą trawienie – podkreśla ekspertka.

Naukowiec radzi też zastąpić tłuste mięsa indykiem, schabem, cielęciną lub królikiem. – Koniecznie z dodatkiem żurawin i borówek i surówki, bogatych w antyoksydanty i smacznych. Będzie to świetna okazja pokazać dzieciom, że istnieje nie tylko ketchup – akcentuje.

CZYTAJ: Świątecznie i zdrowo. Kulinarny przewodnik NFZ

Prof. Figurska-Ciura wskazuje przy tym, że w kuchni warto używać garnków z wielowarstwowym, grubym, akutermicznym dnem, pozwalających gotować potrawy długo na wolnym ogniu. – Wszystkie aromaty zostają w przykrytym garnku, a powolne gotowanie w niskiej temperaturze sprawia, że potrawy są lżej strawne – akcentuje.

Ekspertka podkreśla też, aby przy przygotowywaniu świątecznych potraw hojnie korzystać z przypraw. Wymieniania majeranek, cząber, tymianek, pieprz, ostrą paprykę, czosnek czy imbir.

– Metabolizm przyspieszą i poprawią owoce, choćby grejpfrut. Warto sięgnąć też po nieco zapomniane warzywa: pasternak, topinambur, których składniki usprawnią pracę przewodu pokarmowego podobnie jak śródziemnomorskie karczochy, które mogą być wykwintnym elementem naszego stołu – podkreśla.

Profesor odradza kupowanie soków czy słodzonych napojów gazowanych.- Kompot z suszu, mimo że też ma sporo kalorii, jest o wiele zdrowszy, ponieważ zawiera duże ilości błonnika, ułatwiającego trawienie – mówi.

CZYTAJ: Dietetyk: dieta wegańska u dzieci nie jest zalecana

Polska Agencja Prasowa / opr. PaW

Fot. pixabay.com

Exit mobile version