„Barszcz czerwony chyba nie wyjdzie z mody”. Co jeszcze trafi na świąteczne stoły?

baking 2996390 1280 2024 12 24 151823

Karp, barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami – to dania, które królują na wigilijnych stołach. W polskich domach zazwyczaj trafia na nie dwanaście potraw. Przygotowanie tradycyjnej świątecznej kolacji wiąże się z godzinami spędzonymi w kuchni i na zakupach.

CZYTAJ: „Lubelszczyzna jest regionem bardzo zróżnicowanym”. Jakie potrawy przygotowujemy na Wigilię?

– Przygotowanie barszczu z uszkami jest dosyć pracochłonne – mówi Urszula Nowicka z Pracowni Regionaliów Kulinarnych w Perkowicach, która uszka robi na podstawie dawnych przepisów swoich babć. – Podstawowym farszem na uszka bożonarodzeniowe powinny być grzyby suszone i kapusta kiszona. To od dziada pradziada taki zawsze był farsz. Taki też najczęściej się robi. W zasadzie na Wigilię powinno być to co nazbieramy w lesie, na polach. Z tego robiło się kolację – dodaje. 

CZYTAJ: Ekspert: Ryby powinny gościć na naszych talerzach nie tylko podczas kolacji wigilijnej

– Jak rodzina jest mała i mało uszek, to robi się szybciej. Jak rodzina jest duża i dużo ich trzeba zrobić, to trzeba posiedzieć trochę nad nimi. Malutkie są – opowiada Nowicka. – Ten barszcz czerwony to chyba nie wyjdzie z mody. On będzie i będzie – dodaje. 

Na wigilijnym stole nie powinno też zabraknąć między innymi karpia w galarecie, kutii, kompotu z suszu i ryby po grecku.

CZYTAJ: Ekspert: Wieczerzę wigilijną warto przygotować tak, by była jednocześnie smaczna i zdrowa

MaT / IAR / opr. PaW

Fot. pixabay.com

Exit mobile version