Nawet do trzech milionów Polaków choruje na cukrzyce. Szacuje się, że drugie tyle ma stan przedcukrzycowy W czwartek (14.11) obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy.
Sytuacja jest drastyczna
– To jest bardzo duży problem – mówi dr Dominik Porada z Klinicznego Oddziału Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego nr 4 w Lublinie. – Wydaje mi się, że możemy określić tę sytuacje jako drastyczną. Kilkanaście lat temu Światowa Organizacja Zdrowia nazwała cukrzycę pierwszą chorobą niezakaźną, która przyjęła miano epidemii ogólnoświatowej. Określamy to mianem pandemii.
CZYTAJ: Profilaktyka cukrzycy – jakie zasady stosować?
– Cukrzyca typu dwa jest taki typem choroby, w którym objawy są dyskretne i dotyczą np. osób starszych czy ludzi w wieku dojrzałym koło 40 roku życia – mówi Anna Chitryń, pielęgniarka diabetologiczna, psychodietetyk, trener pompowy. – Chociaż coraz więcej mamy młodych osób z nadwagą i otyłością. Objawami tego schorzenia są ogólne zmęczenie, nadwaga, otyłość, skłonność do infekcji czy wzmożone pragnienie.
Główny powód cukrzycy to?
– Głównym powodem tej choroby wydają się być te nieprawidłowe nawyki żywieniowe, nieprawidłowa dieta. Dostęp do wysokoprzetworzonej żywności, do produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny – to są czynniki, które wpływają na ryzyko choroby otyłościowej, jaka jest głównym czynnikiem sprawczym powstania cukrzycy typu drugiego – dodaje dr Dominik Porada.
– Byłem wtedy dzieckiem, miałem może 12 lat, kiedy lekarz powiedział „cukrzyca”. Myślałem, że to drobnostka i po podaniu leku przejdzie, ale okazało się, że to trwa całe życie. Podejrzewam, że jadłem dużo słodyczy, byłem otyły a miałem mało ruchu. Nie było energii, żeby był wysiłek. Do tego potem doszły kłopoty z sercem – opowiada jeden z cierpiących na cukrzycę.
Przede wszystkim – żywienie!
– Żywienie w profilaktyce cukrzycy polega na zastosowaniu się do kilku zasad – mówi Karolina Goral z Oddziału Dietetyki z USK nr 4 w Lublinie. – To zadbanie o regularność posiłków, o to, żeby było ich trzy-cztery w ciągu dnia, żeby w każdym posiłku znalazło się warzywo lub owoc. Trzeba wybierać produkty, które będą dobrym źródłem błonnika, czyli pełnoziarniste pieczywo, kasze, razowe makarony.
Jeśli już wiemy, że odżywiamy się niezbyt dobrze, jakie proste rzeczy możemy wprowadzić w życie? – Pamiętajmy o śniadaniu i o tym, żeby przerwy między posiłkami wynosiły około 2-4 godzin – dodaje Karolina Goral.
Warto się ruszać!
– Potrzebne są takie „podstawowe aktywności tlenowe: spacer, jazda na rowerze, pływanie. Ważne, żeby były one uprawiane regularne – 2-3 razy w tygodniu przez 30-50 minut, a w tygodniu było w sumie minimum 150 minut aktywności fizycznej. To jest element zdrowego stylu życia – wymienia Anna Chitryń.
Jakie mogą być powikłania?
– W kontekście powikłań, wiemy, że one mogą doprowadzić nie tylko do przedwczesnego zgonu, ale bardzo często cukrzyca jest powodem inwalidztwa, niepełnosprawności. Co jest też ogromnym problemem nie tylko dla samego pacjenta i rodziny, ale też obciąża systemy opieki zdrowotnej różnych krajów – dopowiada dr Porada.
– Cukrzyce mam 20 lat, to trochę już o niej się nauczyłem. Cukrzyca nie lubi lenistwa – mówi jeden z diabetyków.
W czwartek (14.11) w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym nr 4 w Lublinie odbyła się akcja profilaktyczna przeciwko cukrzyce. Pacjenci mogli wykonać badania z zakresu diabetologii, pomiary stężenia glukozy we krwi, a także analizę składu ciała.
InYa / opr. AKos
Fot. pexels.com