To prawdopodobnie jedna z nielicznych gmin w Polsce, która tak pieczołowicie pielęgnuje kulturę ludową, a także rzemiosła, które odchodzą już w zapomnienie. Mowa o gminie Biała Podlaska, która prowadzi 8 pracowni ginących zawodów.
Dziś odwiedzimy Pracownię Kulinariów Regionalnych w Perkowicach, którą prowadzą dwie panie – Katarzyna Mikiciuk i Urszula Nowicka. To prawdziwe mistrzynie kuchni, co potwierdzają liczne nagrody przyznawane im w różnych konkursach. W czym tkwi sekret?
– Odtwarzamy stare przepisy naszych babć – mówi Urszula Nowicka. – Kuchnia kresowa, te nasze wszystkie przepisy związane z Ukrainą, Białorusią, Litwą. Mamy podobne potrawy, po prostu przywędrowały do nas z tamtej kuchni. Robiliśmy też takie spotkania starszych osób, starszych pań i rozmawialiśmy, jak to było kiedyś.
CZYTAJ: Kulinarny rarytas z Lubelskiego doceniony w kraju
Babka drożdżowa zaparzana w wykonaniu pani Urszuli to prawdziwe mistrzostwo. Wypiek ten został nagrodzony Perłą 2024 podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
MaT / opr. WM
Fot. Urząd Gminy w Białej Podlaskiej