W lubelskim skansenie zorganizowano „Obieraczki kapuściane”. To o tradycyjny obrzęd zbiorowego kiszenia kapusty.
Jak przypominają organizatorzy: „Kapusta była, obok ziemniaków, jednym z głównych składników diety dawnej wsi. W naszej tradycji zachowała się spora ilość potraw wykonywanych z kapusty: kapusta z grochem, kapuśniak, pierogi z kapustą. Najpopularniejszym sposobem przechowywania kapusty było jej kiszenie w beczkach – szatkowaną, ale i w główkach”.
Poświęcony temu pokaz w Zagrodzie z Teodorówki zorganizował zespół obrzędowy z Kocudzy. Pokazał on obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, metody układania w niej kapusty. A wszystko zorganizowane w formie przedstawienia parateatralnego, w którym jednym z „aktorów” była publiczność.
Lublin, 06.10.2024, fot. Piotr Michalski