Obieraczki kapuściane w Muzeum Wsi Lubelskiej

pm obieraczki 061024 014 2024 10 06 183234

W lubelskim skansenie zorganizowano “Obieraczki kapuściane”. To o tradycyjny obrzęd zbiorowego kiszenia kapusty.

Jak przypominają organizatorzy: “Kapusta była, obok ziemniaków, jednym z głównych składników diety dawnej wsi. W naszej tradycji zachowała się spora ilość potraw wykonywanych z kapusty: kapusta z grochem, kapuśniak, pierogi z kapustą. Najpopularniejszym sposobem przechowywania kapusty było jej kiszenie w beczkach – szatkowaną, ale i w główkach”. 

Poświęcony temu pokaz w Zagrodzie z Teodorówki zorganizował zespół obrzędowy z Kocudzy. Pokazał on obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, metody układania w niej kapusty. A wszystko zorganizowane w formie przedstawienia parateatralnego, w którym jednym z “aktorów” była publiczność.

Lublin, 06.10.2024, fot. Piotr Michalski 

Exit mobile version