Wielkimi krokami zbliża się kolejna edycja Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”. W tym roku, w lubelskich restauracjach królować będą dania z użyciem miodu.
– Lublin posiada bogate dziedzictwo kulinarne, które jest efektem jego wielokulturowości i bogatych zasobów produktów spożywczych – mówi zastępca prezydenta Lublina Beata Stepaniuk-Kuśmierzak. – Czekam na najbliższe dni listopada, żeby skosztować wariacji na bazie miodu, ale również aby dowiedzieć się czegoś więcej. Festiwal to nie tylko kulinaria, nie tylko smakowanie i nowe doznania podniebienia. To także mnóstwo wartościowych informacji na temat produktów, warsztaty, spacery.
CZYTAJ: Konkurs dla smakoszy myśliwskich dań!
– Nasi partnerzy przygotowali specjalne menu – mówi Marcin Kęćko, dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin. – Łącznie będzie w nim 17 pozycji. Przygotowaliśmy trzy spacery z Przewodniczkami Inspiracji. Przygotowaliśmy szereg warsztatów. Będą one poświęcone kulturze pszczelarskiej, ale też wykorzystaniu miodu w celach kosmetycznych.
Festiwal „Kuchnia Inspiracji” rozpoczyna się 3 listopada. Szczegóły można znaleźć na stronie lublin.eu.
InYa / opr. ToMa
Fot. archiwum