Gluten w bezglutenowych płatkach owsianych. GIS ostrzega

flakes 5200175 1280 2024 10 15 201636

Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie dotyczące obecności glutenu w bezglutenowych płatkach owsianych. Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją/alergią na gluten lub pszenicę może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej.

Jak czytamy, Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Bezgluten Sp. z.o.o. o wycofaniu partii bezglutenowych płatków owsianych, w których w wyniku badań właścicielskich stwierdzono obecność glutenu.

Chodzi o produkt: Płatki owsiane bezglutenowe 300 g

Numer partii: 321

Najlepiej spożyć przed: 06.05.2025

Producent: Bezgluten Sp. z.o.o. Posądza 128, 32-104 Koniusza

CZYTAJ: Pierwszy taki zabieg w Polsce. Innowacyjne leczenie w lubelskim szpitalu

– Firma Bezgluten w ramach kontroli wewnętrznej bada produkty na obecność glutenu. Badanie surowca użytego do wyprodukowania określonej powyżej partii płatków owsianych wykazało zawartość glutenu, co oznacza niespełnienie norm deklarowanych przez zewnętrznego producenta surowca – wyjaśnił GIS.

Firma bezzwłocznie zdecydowała o wycofaniu tej partii produktu, a 10 października wszyscy klienci, którzy zakupili produkt niezgodny zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji, produkty są poddawane utylizacji.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z producentem i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.

Na stronie GIS regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

PAP / RL / opr. WM

Fot. pixabay.com

Exit mobile version