Dzień Kawy – jak poznać dobre ziarna?

coffee 3392168 1280 2024 09 29 140657

Jest jednym z najpopularniejszych napojów i głównym źródłem kofeiny. Kawa obchodzi swoje święto. Dzień Kawy jest celebrowany w kilkunastu krajach 29 września, a Międzynarodowy Dzień Kawy – dwa dni później, 1 października.

Według Roberta Rybczyńskiego, współwłaściciela jednej z warszawskich palarni kawy, najlepsza kawa to taka, która po prostu nam smakuje. – Ale jeżeli mówimy o dobrej kawie, to nie powinna być ona tylko czarna i mocna. Obecnie mamy dostęp do najlepszej jakości kawy i może ona smakować, być bardzo aromatyczna, i niekoniecznie kojarzyć się z czarną smołą, a raczej z kwiatami, owocami, herbatą, a nawet jaśminem – wyjaśnił Robert Rybczyński, wieloletni barista i wicemistrz Polski Roasting 2018 (mistrzostwa w wypalaniu kawy).

CZYTAJ: Lublin, miasto otwarte na sztukę. Place i skwery zmieniły się w galerię [ZDJĘCIA]

Kawa to owoc, a dokładnie pestka kawowca. Ziarna złej jakości są często palone na bardzo ciemny kolor, a w dodatku są tłuste i połyskujące. – Kawa na pewno nie powinna być palona tak ciemno i czarno, aż będzie tłusta, bo jeżeli wyszły olejki na zewnątrz ziarna to znaczy, że proces nie przebiegł pomyślnie – chyba że ktoś zrobił to celowo, aby coś przykryć. Nośnikiem smaku jest tłuszcz, czyli olejki, które są zamknięte w ziarenku kawy. Jeżeli one wyszły na zewnątrz, to cały aromat i smak też nam ucieknie – powiedział ekspert. Przyczyną bardzo ciemnego palenia mogą być takie defekty ziarna kawy jak pleśń czy ślady po szkodnikach, które chce ukryć producent.

Robert Rybczyński zdradził, jak można odróżnić dobrą kawę od tej złej w domowych warunkach. – Jeżeli poczekacie, aż kawa wystygnie i będzie w temperaturze pokojowej, to nieważne, czy lubicie zimną kawę, czy nie – odróżnicie kawę dobrą od złej po tym, że na zimno będziecie w stanie ją wypić. Jeżeli nawet jest ciemno wypalona ta kawa i ona wystygnie, to te ewentualne defekty wtedy pojawią się w smaku – powiedział.

Palenie kawy przeważnie odbywa się w temperaturze ponad 200 stopni Celsjusza i może trwać do 15 minut. Większość palarni w Polsce importuje kawę z Brazylii. Jest to największy producent na świecie.

Popularnymi miejscami pochodzenia są również inne kraje Ameryki Południowej, na przykład Kolumbia, a także Afryki, zwłaszcza Etiopia i Kenia. Kawa może też pochodzić z Azji Południowo-Wschodniej, na przykład Indonezji. Warunki klimatyczne i sposób obróbki surowego ziarna ma wpływ na późniejszy smak naparu.

IAR / RL / opr. WM

Fot. pixabay.com

Exit mobile version