Pszczelarze świętują w Hańsku [ZDJĘCIA]

messenger creation 39a6937b 55dd 4d92 b69d 5ebb9cd878c1 2024 07 21 162710

Pszczelarze i miłośnicy miodu spotkali się w Hańsku w powiecie włodawskim. Trwa tam XX, jubileuszowy Dzień Pszczelarza.

Podczas konferencji towarzyszącej imprezie wiceprezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego, profesor Zbigniew Kołtowski omawiał między innymi jakość produktów pszczelich.

CZYTAJ: Żniwowanie czas zacząć! Pokaz w lubelskim skansenie [ZDJĘCIA]

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Messenger_creation_34328900-b7be-4a6a-94cb-ff69cdf2af2a.jpeg

– Naukowe badania dowodzą, że najzdrowszy jest miód gryczany – podkreśla profesor Kołtowski – Zmiatanie wolnych rodników, czyli przeciwdziałanie starzeniu się – to jest kapitalna sytuacja, jeśli chodzi i miód gryczany; związki, które decydują o smaku i zapachu miodu gryczanego, ale również o jego wartości biologicznej, czyli antyseptycznej. My cudze chwalimy, swego nie znamy. Słynny miód manuka, jak porównaliśmy wartość biologiczną, wartości antyseptyczne miodu manuka i naszego gryczanego, to wcale nie odbiegają, tylko nie każdy lubi ten miód, bo on jest charakterystycznie ostry w smaku. Trzeba go lubić.

Jubileuszowe spotkanie pszczelarzy w Hańsku jest poświęcone pamięci żyjącego w XIX wieku Jana Dolinowskiego, pochodzącego z tej miejscowości kapłana i pszczelarza. Dolinowski skonstruował pierwszy polski ul ramowy. Zajmował się popularyzacją zagadnień pszczelarskich. Był wykładowcą w Instytucie Gospodarstwa Wiejskiego i Leśnictwa w podwarszawskim Marymoncie.

442414550_817890870388032_7529426817324310510_n.jpg

Fot. wydarzenie FB

MMaj/ opr. DySzcz

Fot. Iwona Burdzanowska/ archiwum

Exit mobile version