Cukierniczy gigant rozwija produkcję. Nowe miejsca pracy czekają w Lubelskiem

pexels fotios photos 1009841 2024 07 02 181146

Około 260 osób – m.in. operatorów maszyn cukierniczych i pakujących – zatrudni producent ciastek, firma dr Gerard. W dwóch zakładach – w Radzyniu Podlaskim i Międzyrzecu Podlaskim na Lubelszczyźnie mają zostać uruchomione cztery nowe linie produkcyjne.

W przesłanym we wtorek (02.07) komunikacie prasowym poinformowano, że nowe linie produkcyjne będą oddawane do użytku etapami. „Pierwsze z nich rozpoczną pracę już w trzecim kwartale 2024 r., a ostatnie prace powinny zakończyć się w pierwszym kwartale 2025 r.” – zapowiedział cytowany w komunikacie prezes firmy dr Gerard Jarosław Zawadzki. Dodał, że w związku z tym firma chce zwiększyć zatrudnienie.

Jak przekazano, w zakładzie w Radzyniu Podlaskim może znaleźć pracę ok. 60 osób, a w Międzyrzecu Podlaskim – blisko 200. Firma poszukuje operatorów maszyn cukierniczych, czekoladowych, ciastowych, maszyn pakujących, pracowników produkcji i pracowników liniowych. Nie jest wymagane duże doświadczenie, nowi pracownicy mają przejść odpowiednie szkolenia.

Dzięki nowym liniom produkcja ma się zwiększyć docelowo o kilka tysięcy ton ciastek rocznie.

CZYTAJ: Jedzenie nieumytych jagód grozi poważną chorobą. Jak odpowiednio je przygotować?

Dr Gerard należy do hiszpańskiej firmy Adam Foods. Produkcja spółki dr Gerard zlokalizowana jest w dwóch zakładach – w Międzyrzecu Podlaskim i Radzyniu Podlaskim. Na koniec czerwca 2024 r. w firmie zatrudnionych było ponad 1,1 tys. osób. Sprzedaż firmy za 2023 r. przekroczyła 500 mln zł.

PAP / RL / opr. LisA

Fot. pexels.com

Exit mobile version