W Okszowie koło Chełma świętują pszczelarze. W Zespole Szkół Rolniczych trwa Nadbużańskie Święto Pszczoły.
– Wiele miodu jest na rynku, ale najzdrowszy to ten z terenów, gdzie mieszka konsument – mówi wiceprezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego, profesor Zbigniew Kołtowski. – Od lat organizmy są przystosowane do spożywania tej żywności, która jest w danej lokalizacji. I wtedy można powiedzieć, że mogą docenić jakość. Faktycznie tych miodów, które pochodzą bezpośrednio od pszczelarza, ze swoją etykietą, z nazwą, z wszystkimi detalami, które powinny być na etykiecie, pszczelarze się nie wstydzą, jeśli chodzi o jakość.
CZYTAJ: Oderwać młodzież od komputerów. Liga z papieżem [ZDJĘCIA]
Zdaniem Zbigniewa Kotłowskiego najbardziej wartościowy i najsmaczniejszy jest miód wielokwiatowy. Pochodzi z nektaru z różnych gatunków roślin, ma najszerszą paletę składników aromatycznych i biologicznie czynnych.
MMaj / opr. LisA
Fot. Piotr Janiak
Pliki dźwiękowe
profesor Zbigniew Kołtowski

![Jaki miód jest najbardziej wartościowy? Pszczelarze świętują w Okszowie [ZDJĘCIA] 1 dsc09061 2024 06 02 160136](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2024/06/dsc09061-2024-06-02-160136-750x375.jpg)
![Jaki miód jest najbardziej wartościowy? Pszczelarze świętują w Okszowie [ZDJĘCIA] 2 DSC09069.jpg](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2024/06/dsc09069-2024-06-02-160138.jpg?size=md)











