Poznaliśmy najlepszych rolników z Lubelszczyzny, którzy wzięli udział w dwóch konkursach ogłoszonych przez województwo lubelskie – „Rolnik z Lubelskiego” i „Ekolubelskie”.
CZYTAJ: Rolnicy odwiedzili biura poselskie. „Tylko jedno przyjęło nasze postulaty”
– Dla naszego regionu rolnictwo jest bardzo ważne – mówi członek zarządu województwa lubelskiego Zdzisław Szwed. – Staramy się pokazać wszystkich tych rolników, którzy wprowadzają nowe rozwiązania, nowoczesne technologie do rolnictwa, dzięki którym uzyskują lepsze wyniki i lepszą żywność; lepszej jakości produkty, które możemy potem konsumować jako mieszkańcy.
– Nowe technologię pomagają dostarczyć konsumentom bezpieczny produkt – mówi jeden z laureatów Mateusz Maruszewski z Farmy „Mój Owoc”. – Mam na myśli nowoczesne maszyny, np. pielniki hydrauliczne, które w dzisiejszych czasach mogą być wyposażone w lasery, które skanują podłoże i dzięki temu chwasty są wybierane spośród roślin, które chcemy zostawić.
W ramach konkursu „Rolnik z Lubelskiego” rolnicy byli oceniani w czterech kategoriach: produkcja zwierzęca, produkcja roślinna, producent-przetwórca oraz ogrodnictwo i sadownictwo. W konkursie „Ekolubelskie” oceniano ekologiczne gospodarstwa.
InYa / opr. AKos
Fot. Piotr Michalski
Laureaci w kategorii produkcja zwierzęca
I miejsce – Michał Wojciechowski (Sawin, pow. chełmski) – chów i hodowla drobiu rzeźnego w liczbie ok. 60 tys. sztuk, produkcja roślinna na powierzchni 200 ha z przeznaczeniem na paszę dla drobiu.
II miejsce – Paweł Szatałowicz (Łomazy, pow. bialski) – chów i hodowla rasy bydła Hereford, 28 lat doświadczenia.
III miejsce – Grzegorz Jasina (Lublin, pow. lubelski) – ponad 200 rodzin pszczelich, miód, pyłek, propolis, pierzga, wosk.
wyróżnienie – Katarzyna Mazur (Sawin, pow. chełmski) – produkcja bydła opasowego oraz uprawa zbóż z przeznaczeniem na paszę.
Laureaci w kategorii produkcja roślinna
I miejsce – Jolanta i Sławomir Tupikowscy (Wola Zdunkówka, pow. radzyński) – rzepak ozimy, pszenica, pszenżyto, kukurydza, soja, 210 ha. Stirpil – uprawa bezorkowa. Laureat konkursów „Bezpieczne gospodarstwo rolne”, „Rolnik-farmer roku”, „Innowacyjny Farmer 2022” oraz „AgroLiga 2021”.
II miejsce – Piotr Błaszczak (Majdan Brzezicki, pow. świdnicki) – grunty orne stanowią 150 ha, uprawa polowa, pod osłonami oraz uprawa kontenerowa.
III miejsce – Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, pow. tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha.
Wyróżnienie:
Hubert Kicia (Majdan Kawęczyński, pow. świdnicki) – zboża, rośliny oleiste, okopowe, truskawki; 35 ha
Damian Kołodziej (Wilczopole Kolonia, pow. lubelski) – zboże, rośliny oleiste i okopowe; 42,72 ha
Grzegorz Cyranowski (Oleśniki, pow. świdnicki) – grunty orne uprawiane na powierzchni 70 ha
Krzysztof Mazurek (Józefów, pow. świdnicki) – uprawa zbóż oraz ziół na powierzchni ok. 100 ha
Sławomir Rułka (Cezaryn, pow. puławski) – uprawa zbóż i rzepaku na powierzchni 40 ha.
Laureaci w kategorii ogrodnictwo i sadownictwo
I miejsce – Mateusz Maruszewski (Baranów, pow. puławski) – uprawa malin i truskawek na rynek deserowy, zero waste, liczne badania koncernów.
II miejsce – Mariusz Gąsak (Siedliska Pierwsze, pow. krasnostawski) – porzeczka, agrest, leszczyna, wiśnie, jabłka, pszenica ozima; 18 ha, środki pomocowe przeznaczone na modernizację gospodarstwa.
III miejsce – Marcin Kluch (Rybczewice, pow. świdnicki) – uprawa porzeczki czarnej, czerwonej, róży pomarszczonej na powierzchni ogółem 6 ha.
Wyróżnienie:
Konrad Wójcik (Częstoborowice, pow. świdnicki) – porzeczki czarne i czerwone, uprawa drzew owocowych: jabłonie, wiśnie, orzechy laskowe. Certyfikat Global GAP
Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, pow. tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha
Bartosz i Beata Katarzyna Ilczuk (Milanów, pow. parczewski) – 9 ha sadu jabłoniowego, w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, sprzedaż soków. Wdrażanie technologii i systemów jakości, certyfikaty wymienne Integrowanej produkcji oraz GLOBAl G.A.P.
Laureaci w kategorii producent-przetwórca
I miejsce – Rodzinne Gospodarstwo „Manufaktura Różana” (Stara Wieś, pow. puławski) – mała, lokalna przetwórnia czerpiąca z bogatej tradycji gminy Końskowola i upraw dzikiej róży.
II miejsce – Jerzy Moń Gospodarstwo Ekologiczne (Krupe, pow. krasnostawski) – ekologiczna produkcja serów i galanterii mlecznej.
III miejsce – Paulina Pietrusik (Kodeń, pow. bialski) – przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych.
Wyróżnienie:
Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, pow. tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha
Szczepan Wojdat (Rokitno, pow. bialski) – uprawa dyni i roślin oleistych: len, rzepak, ostropest, 80 ha; tytuły: „Dobre, bo bialskie 2018”, odznaka „Zasłużony dla Rolnictwa 2021”
Tadeusz Szczęśniak (Minkowice, pow. świdnicki) – hodowla bydła mlecznego, 20 ha
Pasieka Hodowlana Z i M Janikowie (Żabia Wola, pow. lubelski) – producent miodów, pasieka wędrowna.
Laureaci konkursu „Ekolubelskie 2024”:
I miejsce – Eligiusz i Jolanta Pecio (Zabłocie, pow. puławski) – należą do Lokalnej Grupy Działania, Polskiej Izby Produktu Regionalnego, wielokrotni laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, Rodzinne gospodarstwo ekologiczne „Skarby Natury z Zabłocia”.
II miejsce – Bożena i Sławomir Fiutka (Brzostówka, pow. lubartowski) – produkcja roślinna, owoce miękkie; III miejsce w konkursie „Rolnik Ekolubelszczyzny”.
III miejsce – Kamil Psiuk (Aleksandrów, pow. biłgorajski) – ekologiczna produkcja truskawki, maliny, soków ekologicznych, II miejsce w konkursie Perły Biznesu 2022 w kategorii „Produkt roku”.
Wyróżnienie:
Elżbieta Mielniczuk (Derło, pow. bialski) – uprawa ekologicznej dyni, hodowla owiec; brała udział w programach „To się opłaca” czy „Magazyn rolniczy”; propagatorka polskiego rolnictwa ekologicznego
Jolanta Chlebek (Wandalin, pow. opolski) – 5 produktów na LPT, produkcja ekologiczna, przetwórstwo owoców, warzyw i ziół.