Wraz z początkiem kwietnia stawka VAT na żywność rośnie z 0 do 5%. Zerowy VAT na podstawowe produkty spożywcze wprowadzono od lutego 2022 roku z powodu wysokiej inflacji. W związku z tym, że obecnie ceny rosną wolniej, trzy tygodnie temu ministerstwo finansów zdecydowało o przywróceniu 5-procentowego VAT-u.
Ekonomista ze Szkoły Głównej Handlowej Artur Bartoszewicz powiedział, że dla najuboższych podwyżka VAT-u będzie odczuwalna. Podkreślił, że dla nich koszt wyższego VAT-u może sięgnąć tysiąca złotych rocznie.
CZYTAJ: MF: zerowy VAT na żywność nie będzie przedłużony po 31 marca
Artur Bartoszewicz dodał, że jeśli mniej zarabiający zdecydują się zacisnąć pasa, straci na tym także budżet państwa. W efekcie wpływy z podatku mogą być niższe niż zakładane przez ministra finansów około 12 miliardów złotych rocznie – powiedział ekspert.
Ekonomista uważa, że lepszym pomysłem byłoby wstrzymanie się z podwyżką VAT-u do czasu, kiedy polska gospodarka będzie się rozwijała szybciej.
IAR / RL / opr. AKos
Fot. pixabay.com