Smak, aromat i wygląd serwowanych potraw w dużej mierze zależy nie tylko od umiejętności kucharzy i jakości produktów spożywczych, ale też wykorzystywanych maszyn. Nowoczesny, zaawansowany technologicznie sprzęt pozwala przygotowywać najlepsze dania w szybki, ekonomiczny i bezpieczny sposób. Z tego względu tak ważne jest, by odpowiednio go dobrać do indywidualnych potrzeb.
Jakie urządzenia powinny znaleźć się w lokalu gastronomicznym? Co decyduje o tym, że są dostosowane do intensywnej eksploatacji i mogą być wykorzystywane w takich warunkach? Podpowiadamy, jak wybrać profesjonalne wyposażenie do restauracji!
Profesjonalne wyposażenie do restauracji – czyli jakie?
Maszyny i urządzenia wykorzystywane w restauracjach to przede wszystkim sprzęt wykorzystywany do obróbki mechanicznej oraz cieplnej rozmaitych produktów spożywczych, a także wyposażenie przeznaczone do czyszczenia naczyń. W zależności od charakteru lokalu, konieczne jest zebranie wszystkich potrzebnych urządzeń, które umożliwiają sprawne przygotowywanie i wydawanie posiłków.
Profesjonalny sprzęt gastronomiczny zdecydowanie różni się od AGD wykorzystywanego w gospodarstwie domowym. Jest przede wszystkim bardziej odporny na eksploatację oraz posiada szereg dodatkowych funkcji, dzięki którym można szybciej i łatwiej przygotowywać dania. Do tego oczywiście pozwala przyrządzać większe ilości żywności na raz, przy optymalnym zużyciu energii elektrycznej, wody i gazu.
Na co zwrócić uwagę, kompletując wyposażenie do restauracji?
Przy doborze sprzętu do restauracji znaczenie mają głównie:
- średni dzienny obrót,
- wielkość lokalu (dostępna przestrzeń w kuchni),
- rodzaj serwowanych dań.
Przy tym trzeba mieć na względzie jakość urządzeń. Najlepiej, by były wykonane z solidnych, odpornych materiałów, m.in. stali nierdzewnej czy nowoczesnych tworzyw sztucznych. Istotny jest też ich design, który powinien być możliwie jak najbardziej minimalistyczny. Takie sprzęty łatwiej jest utrzymać w czystości, a także są mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne.
Oczywiście warto kierować się również funkcjonalnością urządzeń. Profesjonalny sprzęt często posiada różne udogodnienia, np. specjalne zabezpieczenia, możliwość zdalnego sterowania (z poziomu aplikacji mobilnej) czy opcje automatyzujące gotowanie (możliwość programowania czasu trwania oraz innych parametrów).
Najważniejsze, by sprzęt stanowił odpowiedź na realne zapotrzebowanie lokalu. Dla przykładu, mogą być przystosowane do gotowania z użyciem szczególnie dużych naczyń i garnków, jak np. specjalne taborety gazowe dostępne w ofercie GastroProdukt. Z kolei lokale specjalizujące się w jednym typie dań, np. pizzerie, koniecznie powinny zainwestować w profesjonalne piece, takie jak modele z katalogu GP | Pizza.
Artykuł sponsorowany