• Lublin
  • Biała Podlaska
  • Chełm
  • Hrubieszów
  • Kraśnik
  • Lubartów
  • Łęczna
  • Puławy
  • Świdnik
  • Tomaszów Lubelski
  • Włodawa
  • Zamość
Radio Lublin
weather icon 7°C
PDPZ
PODCASTY
KALENDARIUM
SŁUCHAJ
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT
piątek, 5 grudnia 2025
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Lublin
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT
Radio Lublin

Radio Lublin > Wiadomości > „Szukamy alternatywnych źródeł żywności”. Lubelscy naukowcy badają jadalne owady

„Szukamy alternatywnych źródeł żywności”. Lubelscy naukowcy badają jadalne owady

19 stycznia 2024 / 18:32
A A
acheta domestica 1 2024 01 19 183403
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterKod QR

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zrealizują projekt dotyczący między innymi owadów jadalnych. Celem projektu jest opracowanie składu nowych produktów spożywczych z dodatkiem owadów.

Kierownik projektu dr hab. inż. Zbigniew Kobus twierdzi, że najbardziej smakuje mu mącznik młynarek. – On ma jeszcze dodatek pomidorów, bo generalnie z samymi owadami jadalnymi bez dodatków jest tak, jakbyśmy próbowali jeść np. samą mąkę – sama w smaku nie jest dobra. Jeżeli natomiast przetworzymy ją i wytworzymy chleb czy bułkę i doprawimy odpowiednio, to wtedy nam wszystkim smakuje. My chcemy przygotować różnego rodzaju produkty spożywcze. Po co to robić? Ciągle rośnie nam liczba ludności na całym świecie. Jest bardzo duże zapotrzebowanie zwłaszcza na białko pochodzące ze zwierząt gospodarczych i przy obecnie kurczących się zasobach jeśli chodzi o uprawy rolne, musimy poszukiwać alternatywnych źródeł żywności, a szczególnie alternatywnych źródeł białka.

Wprowadzenie owadów do diety wymaga zmian w mentalności konsumentów

– Będziemy prowadzić badania nad trzema gatunkami owadów jadalnych – mówi Alicja Bosacka, pracownik Katedry Podstaw Techniki. – Jest to świerszcz domowy, szarańcza wędrowna oraz mącznik młynarek. Jedzenie owadów jest jak najbardziej zdrowe, są źródłem pełnowartościowego białka. Generalnie w suchej masie może być nawet do 80 gramów tegoż białka, a białko jest oczywiście najważniejszym budulcem naszego ciała. Dlatego warto jeść owady. Są źródłem nie tylko białka, także tłuszczów i błonnika, który jest niezwykle ważny w procesach trawiennych. Wiele gatunków owadów jadalnych zawiera witaminy i minerały, szczególnie żelazo oraz cynk, które nie występują w tak dużej ilości w trzodzie chlewnej oraz drobiu.

CZYTAJ: Mylące ceny w sklepach. UOKiK sprawdza skargi klientów

– W innych rejonach świata, takich jak w Azji, Ameryce Łacińskiej, Afryce czy Australii jest to temat pospolity – wyjaśnia dr hab. inż. Zbigniew Kobus. – Na świecie jest około 2 tysiące gatunków owadów jadalnych i najczęściej są spożywane chrząszcze, motyle, pszczoły, osy, mrówki, szarańcze, świerszcze czy koniki polne. W Europie wprowadzenie owadów do diety wymaga jednak zmian mentalności konsumentów i przekonań kulturowych. Aby tego dokonać, najlepiej po prostu te owady zmielić na mączkę i próbować wprowadzić do nowych produktów spożywczych. Stąd też celem naszego projektu jest opracowanie nowego składu receptur produktów spożywczych.

Mieszkańcy Lublina podchodzą do pomysłu jedzenia owadów z dystansem

– I tak zjadam muszki, kiedy np. jadę rowerem – mówią. – Ekoterroryści planują coś takiego wprowadzić. Dla mnie jest to bez sensu. Mamy dużo innego pożywienia. Jest wiele składników np. roślinnych, które mogą służyć nam jako żywność i służyły przez lata. Nie wiem, czy takie eksperymenty są nam potrzebne, aczkolwiek jeżeli jest to oparte na badaniach naukowych i ma to faktycznie jakieś właściwości zdrowotne, to myślę, że jest możliwe włączenie takich składników. A ja nie zjem kanapki z owadem, jestem wybredną osobą. 

1280px-Tenebrio_molitor01.jpgMącznik młynarek

– Ilość tej mączki, którą będziemy wprowadzali do tych produktów, będzie niewielka – zapewnia hab. inż. Zbigniew Kobus. – Po pierwsze, jeszcze na tym etapie hodowli w Europie czy w Polsce owady jadalne są bardzo drogie. Po drugie w Europie są narzucone konkretne ilości, jakie możemy wprowadzić na obecnym etapie do tych produktów spożywczych.

– Zakładaliśmy, że dodamy do naszych wyrobów na początek kilka procent, maksymalnie 2% mączki – mówi Alicja Bosacka. – Aczkolwiek myślę, że na pewno będzie to wyczuwalna ilość, ale nie aż tak, żeby zmienić dokładnie właściwości tego produktu. Próbowałam mącznika młynarka, smak jest podobny do pewnych rodzajów np. mięsa, ale takiego, które już jest usmażone. I również do orzechów – jest to taki mieszany smak. Można już przewidywać, że mącznik młynarek będzie odpowiedni do pieczywa ze względu na smak a np. szarańcza wędrowna być może bardziej do makaronów. Ale myślę, że wszystko jeszcze wyjdzie w trakcie badania. 

CZYTAJ: Afrykańskie mrówki leczą rany antybiotykami

Projekt otrzymał dofinansowanie w kwocie 20 200 złotych z programu NAWA. Badania będą prowadzone wspólnie z naukowcami ze Słowacji.

Projekt dotyczy także grzybów jadalnych.

LilKa / opr. LisA

Na zdj. mącznik młynarek, świerszcz domowy / wikipedia.org

Pliki dźwiękowe

https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2024/01/musimy_poszukiwac_alternatywnych_zrodel_zywnosci-2024-01-19-183359.mp3

Musimy poszukiwać alternatywnych źródeł żywności

Tagi: LublinUniwersytet Przyrodniczyżywnośćinfoowadykonsumenci
REKLAMA

Czytaj także

EAttachments8856543f93f04d01bc1a10563952d7038af3380 xl
Wiadomości

Korzystny czy krzywdzący? Jest decyzja sądu ws. sposobu naliczania opłat za śmieci w Lublinie

5 grudnia 2025
EAttachments91841572e610ede4d90c0cadc8a6c59854285a7 xl
Wiadomości

Masowe zwolnienia u jednego z największych producentów mebli

5 grudnia 2025
EAttachments918415965fdedea0799d7e5ac910facea965c41 xl
Wiadomości

Gdy dobro szybuje wysoko! Podniebni wolontariusze z prezentami w puławskim szpitalu

5 grudnia 2025
EAttachments9184045099ba7c28b8a930ce4b4884598d11ff0 xl
Wiadomości

Wydawcy katoliccy prezentują swoją ofertę na KUL

5 grudnia 2025
EAttachments91832835f11669ad9fe7ca496aa615feb3dc1d9 xl
Wiadomości

Świąteczny autobus na ulicach Zamościa

5 grudnia 2025
EAttachments9183719c1d132e79094c8ac5254a9cdba2b4f28 xl
Wiadomości

Święto lubelskich gmin. 30 lat samorządowej pracy

5 grudnia 2025
EAttachments9182458a3200b94f9e16c8a13a3a1a36d8523f8 xl
Wiadomości

Lublin: ukraińskie kino na wyjątkowym festiwalu

5 grudnia 2025
EAttachments9183081a229275a1713e1609fdf13a90319f6ca xl
Wiadomości

„Tak. Pomagam”. Caritas zbiera żywność dla potrzebujących

5 grudnia 2025
Następna wiadomość
narko 2024 01 19 185836

Marihuana i amfetamina znalezione podczas patrolu. Wywiadowcy „mieli nosa” [ZDJĘCIA]

Ciekawostki

Rewolucja w walce z osteoporozą? Lubelscy naukowcy opracowali inteligentny implant [ZDJĘCIA]

10.11.2025 Sekrety nauki – Amerykańska Agencja Kosmiczna odsunie firmę Elona Muska?

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Innowacyjny pomysł lubelskich naukowców

Zamojskie jeże mają dach nad głową

Zdjęcie do dowodu osobistego można zrobić sobie smartfonem

Sonda NASA z polskim instrumentem na pokładzie będzie badać heliosferę

O tym się mówiło

26.11.2025 Hobbici. Z Lubelskiego

Jak zadbać o bezpieczeństwo w sieci?

12.11.2025 Kalkulator – wschód Polski mniej zadłużony

„Niepodległość nie została nam podarowana”. Święto bardzo ważne dla Polski i Polaków

Mistrzostwa Europy w boksie: udany występ Julii Szeremety

Uwaga kierowcy! Będzie mgliście i ślisko

REKLAMA

Radio Lublin S.A. w likwidacji
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 81 53 64 200
fax 81 532 87 28
e-mail: poczta@radiolublin.pl

Partnerzy
Reklama
Kontakt
BIP
Praca Lublin
Praca IT Poznań

NASZE
CZĘSTOTLIWOŚCI:

102.2 MHz -Lublin
103.1 MHz -Ryki

103.2 MHz -Zamość
100.9 MHz -Chełm

93.1 MHz -Biała Podlaska

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • KontrastKontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreśl linkiPodkreśl linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj