W środę (17.01) obchodzony jest Światowy Dzień Pizzy. Dla prawie 90 procent Włochów to najważniejszy narodowy symbol ich kuchni. Na obchody tego dnia wybrano uroczystość świętego Antoniego Opata, który jest patronem między innymi ognia i wszystkich zawodów z nim związanych. W tym roku przebojem jest pizza w kształcie sześcianu.
Zgodnie z długą tradycją w Neapolu piekarze pizzy, czyli pizzaioli, mają pół dnia wolnego z okazji uroczystości ich patrona. To również z ich inicjatywy ustanowiono 17 stycznia Światowym Dniem Pizzy.
We Włoszech co roku wypieka się 2,7 miliarda placków. Powstają z 200 tysięcy ton mąki, 225 tysięcy ton mozzarelli, 260 tysięcy ton sosu pomidorowego.
Ten najbardziej znany symbol włoskiej tradycji kulinarnej i jeden z filarów gospodarki generuje roczne obroty w wysokości około 15 miliardów euro, a w branży tej pracuje na stałe ponad 100 tysięcy osób, zaś drugie tyle – dorywczo.
CZYTAJ: Operacyjne leczenie otyłości może spowalniać rozwój demencji
W ramach obchodów święta pizzy w lokalach na całym świecie jej miłośnicy mogą spróbować jej wersji klasycznych, luksusowych i najbardziej oryginalnych. Jest nią w tym roku sześcian z pizzy faszerowany sosem amatriciana, dzieło pizzaiolo Mauro Pedone.
Ale w wymiarze globalnym nieprzerwanie króluje pizza margherita – podkreślił włoski związek rolników i producentów żywności Coldiretti.
Najwięcej pizzy zjadają Amerykanie – 13 kilogramów przypada średnio na każdego.
W Europie prowadzą oczywiście Włosi – 7,8 kilograma. Na drugim miejscu wśród konsumentów są Hiszpanie, a na kolejnych Francuzi i Niemcy.
Związek Coldiretti opublikował wyniki sondażu, wskazujące, że dla 89 procent Włochów to pizza jest symbolem ich kuchni. Przegrywa z nią makaron, uważany za taki przez 88 proc. ankietowanych.
CZYTAJ: Atrakcje pięknego Roztocza. Co warto zobaczyć? [ZDJĘCIA]
Pizza, podkreślili uczestnicy sondażu, jest daniem rodzinnym i najpopularniejszym motorem życia towarzyskiego.
Ponad jedna trzecia Włochów piecze ją też w domu.
W 2017 roku, przypomina się, sztuka wypieku pizzy przez piekarzy z Neapolu została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, co uczczono hucznymi obchodami.
PAP / RL / opr. WM
Fot. pixabay.com