Pestycyd w kaszy. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega

proso pseno 2023 11 10 170415

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek (10.11) ostrzeżenie dotyczące wykrycia pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu – w partii kaszy jaglanej. Chlorpiryfos jest substancją szkodliwą dla zdrowia. Kasza została w wyprodukowana w województwie lubelskim.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu – chlorpiryfosu partii kaszy jaglanej.

Chlorpiryfos jest substancją szkodliwą dla zdrowia. Biorąc pod uwagę dostępne dane dotyczące toksyczności tej substancji czynnej należy uznać, że każdy poziom przekraczający ustaloną wartość najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości może potencjalne stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

CZYTAJ: Lubelscy naukowcy: w owocach jest mniej pestycydów

Chodzi o produkt KRAW PAK Kasza jaglana, 500g o numerze partii 2023 07 03 i dacie minimalnej trwałości 19/09/2024. Producentem jest FPHU „KRAWPAK” Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22- 600 Tomaszów Lubelski.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Właściciel zakładu po otrzymaniu informacji o zakwestionowaniu partii kaszy jaglanej poinformował swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i rozpoczął proces wycofywania produktu.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. 

RL / PAP / opr. ToMa

Fot. Luděk Kovář / wikipedia.org

Exit mobile version