Druga połowa sierpnia to czas, kiedy w kuchni królują pomidory. Trwa właśnie sezon na te warzywa, które mogą być wykorzystywane na różne sposoby, przetwarzane na soki, keczupy, musy czy sosy. To właśnie pomidory w przetworach są najbardziej polecane przez dietetyków.
Anna Mielnicka z Koła Gospodyń Wiejskich z Cicibora Dużego na przetwory z pomidorów ma swoje sprawdzone od lat przepisy. – Bardzo lubię pomidory. Wszyscy u mnie w domu je uwielbiają. Robię z nich albo sok pomidorowy, albo sos słodko-kwaśny, do którego dodaję cukinię, paprykę. To wszystko przecieram, gotuję i robię na zimę w słoiki. Sosu potem używam do ryżu, makaronu. Pomidory to dobry produkt w kuchni, z tym że one muszą być dobre. Najlepsze swojskie, bo niestety te kupcze nie mają tyle tych wartości i takiego smaku jak pomidor zerwany prosto z krzaka.
CZYTAJ: Najbezpieczniejsze rurkowe. Jak postępować z grzybami?
Smak pomidora to smak lata
– Teraz trwa sezon pomidorowy i jest zainteresowanie – mówią sprzedawcy pomidorów na bazarze w Białej Podlaskiej. – Pomidora można kupić od 1,5 zł do 10 zł. Cena zależy od tego, czy ten pomidor jest gruntowy, czy szklarniowy. Z pomidorów robię przeciery, sosy. To jest odpowiedni czas do robienia przetworów. Jest duży wybór pomidorów, a szczególnie poszukiwane są bawole serca, paprykowe i zwykłe. Ceny warzyw są z tamtego roku, gdzie wszystko podrożało dwukrotnie, a tutaj na ryneczku mamy produkty, owoce i warzywa w cenach z ubiegłego roku. Polskie pomidory mają zupełnie inny smak, one oddają smak polskiego lata.
W pomidorowych przetworach uwalnia się likopen
– Pomidory to jedne ze zdrowszych warzyw, ale można powiedzieć też, że owoców – wskazuje Katarzyna Chodyka, dietetyk kliniczny. – Mają niską wartość kaloryczną, a bardzo dużo błonnika w sobie. Również są jednym z głównych źródeł potasu. Dużo osób ma niedobór potasu, przez to powinny częściej sięgać po te warzywa. Jedną z głównych wartości odżywczych jest likopen – przeciwutleniacz, który niszczy wiele substancji toksycznych w naszym organizmie. Pomidory są bardzo zdrowe dzięki swoim wartościom przeciwnowotworowym. Jeśli chodzi o przetwory, to ja bym zalecała jedzenie pomidorów przetworzonych w przetworach, bo tam uwalnia się ten likopen. Jeżeli już jemy przetwory i pijemy sok, to fajnie do tego dodać łyżeczkę oliwy z oliwek czy zjeść z ziarnkami słonecznika lub dyni, ponieważ wtedy ten likopen wchłania się w naszym układzie. Przetwory, szczególnie sok, mają więcej wartości odżywczych niż surowe pomidory.
Warto dodać, że pomidory są też źródłem witaminy C.
MaT / opr. AKos
Fot. pixabay.com