Trudno wyobrazić sobie w pełni funkcjonalną kuchnię bez piekarnika. Klasa, rozmiar i parametry tego sprzętu mają bezpośredni wpływ na jakość przygotowywanych potraw. Dynamiczny rozwój technologii i duża konkurencja na rynku sprawiają jednak, że wcale nie jest łatwo wybrać to właściwe, wymarzone urządzenie. Wybór wiąże się przecież z typem produktu, dostępnymi programami pieczenia oraz innymi udogodnieniami. Sprawdzamy, jak wybrać odpowiedni do swoich potrzeb piekarnik.
1. Różne rodzaje piekarników
2. Piekarnik do zabudowy czy piekarnik wolnostojący?
3. Przydatne opcje
Aby zweryfikować, jak duży masz wybór sprzętu, sprawdź piekarniki na sferis.pl.
Różne rodzaje piekarników
Podstawową decyzją, jaką należy podjąć, jest wybór pomiędzy piekarnikiem elektrycznym a gazowym. Który z nich jest lepszy?
Piekarniki elektryczne cieszą się większą popularnością ze względu na łatwiejszy montaż, bogactwo funkcji i większą efektywność. Ich gazowe odpowiedniki wymagają dostępu do instalacji gazowej, której czasem próżno szukać w nowoczesnych mieszkaniach. Piekarniki elektryczne uznawane są również za bardziej precyzyjne w odniesieniu do regulacji temperatury i dostosowania parametrów pieczenia.
Piekarniki różnią się także wielkością. Sprawdź piekarniki na sferis.pl, by przekonać się, że pojemność komór może mieścić się w przedziale od 30 do nawet 90 litrów. Warto dopasować ten parametr z zapasem, aby później nie ograniczać się w kulinarnych poczynaniach. Optymalny przedział to ok. 50 – 70 – zaspokaja potrzeby zarówno standardowej rodziny, jak i singli.
Piekarnik do zabudowy czy piekarnik wolnostojący?
Kolejną kwestią, którą należy rozstrzygnąć, jest ustalenie, czy w danej kuchni lepiej sprawdzi się piekarnik w zabudowie czy wolnostojący. Obecnie dużo większą popularnością cieszą się piekarniki przeznaczone do zabudowy. Zdecydowanie łatwiej wkomponować je w kuchenną aranżację, zachowując estetykę i schludny wygląd – zarówno w stylu nowoczesnym, jak i bardziej tradycyjnym. Dodatkowo nowoczesne piekarniki do zabudowy są wyposażone w szereg funkcji, które korzystnie wpływają na jakość przyrządzanych posiłków.
Przydatne opcje
Jakie to funkcje? Dzisiaj w zasadzie standardem są już opcje takie jak termoobieg, program przeznaczony do rozmrażania żywności czy funkcja grilla. Ciekawą nowinką są piekarniki z funkcją mikrofali, dzięki której zamiast dwóch urządzeń montuje się w kuchni tylko jedno. Warto zwrócić uwagę także na wszelkie dodatki ułatwiające utrzymanie piekarnika w czystości, na przykład automatyczne czyszczenie parą wodną lub pyrolizą.
Artykuł sponsorowany