Degustacje owadów wśród atrakcji Lubelskiego Festiwalu Nauki

img 20230613 110107238 2023 06 13 212417

Debaty na temat zastosowania sztucznej inteligencji, degustacje jadalnych owadów czy warsztaty z robienia kosmetyków będą organizowane w dniach 18-24 września w ramach XIX Lubelskiego Festiwalu Nauki.

– Będziemy także organizować wydarzenie pod nazwą “Spojrzenie w kosmos” – mówi główny koordynator Lubelskiego Festiwalu Nauki z ramienia KUL, dr Anna Dutkowska. – Prelekcje związane z rokiem Kopernika – to wydarzenie nie tylko pozwoli bliżej poznać fenomen tego badacza, ale jest także zaproszeniem dla młodych uczestników festiwalu do zgłębienia wiedzy o kosmosie i rozwoju technologicznym umożliwiającym jego eksplorację. 

CZYTAJ: „Siłacz” z Lubelskiego. Powyrywał ławki z betonem [ZDJĘCIA]

W ramach festiwalu studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zaproponowali projekt dotyczący m.in. przyrządzania owadów jadalnych.

– Będzie można spróbować świerszczy czy mrówek – mówi koordynator Lubelskiego Festiwalu Nauki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, dr. inż. Justyna Libera. – Zobaczmy, jak smakują drewnojady w karmelu, popcorn z mrówek, świerszcze w czekoladzie. To tylko niektóre z owadzich przysmaków. Będzie możliwość przyrządzenia i spróbowania.

Hasłem tegorocznego festiwalu jest “Nauka dla przyszłości”. Rejestracja uczestników rusza od 15 czerwca, a sam Festiwal odbędzie się w dniach 18-24 września.

ŁuM / opr. WM

Fot. Maksymilian Łuszcz

Exit mobile version