50 osób zostało objętych dochodzeniem Sanepidu w związku z zatruciem salmonellą po zjedzeniu kebaba w jednym z lokali przy ul. Wojciechowskiej w Lublinie.
– Od początku maja 2023 r. odnotowaliśmy jedno ognisko zatrucia pokarmowego po spożyciu posiłków produkowanych w jednym z lokali w Lublinie. W wyniku prowadzonego przez nas dochodzenia epidemiologicznego i przeprowadzonych dotychczas badań mikrobiologicznych ustalono, że przyczyną zachorowań jest Salmonella Enteritidis – informuje rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie Agnieszka Dados.
Sanepid przyjmuje informacje o osobach, które spożywały posiłki w tym lokalu.
– Do dnia dzisiejszego objęto dochodzeniem 50 osób, w tym osoby spożywające posiłki zakupione w restauracji, osoby ze styczności z nimi oraz pracowników lokalu – dodaje rzeczniczka Sanepidu.
CZYTAJ: Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed pleśnią na owocach i warzywach
Jednocześnie Sanepid apeluje, aby w celu zapobiegnięcia rozprzestrzeniania się salmonelli, każdy kto zaobserwuje u siebie złe samopoczucie po spożyciu żywności w miejscu publicznym niezwłocznie zgłosił się do lekarza pierwszego kontaktu.
PaSe / opr. PrzeG
Fot. archiwum