Dziś (15.04) w Cerkwi prawosławnej i kościołach wschodnich obchodzona jest Wielka Sobota. To dzień święcenia pokarmów na stół wielkanocny.
– Zawartość naszego koszyczka ze święconką podobna jest do tej, jaką mają katolicy – mówi Natalia Kyc. – Przede wszystkim jest chleb albo drożdżowa bułka zwana paschą. Także wędlina, kiełbasa, jajka gotowane w łupinach cebuli, sól jako symbol zdrowia, chrzan. Niektórzy wkładają jeszcze osełkę masła czy sera i świecę.
CZYTAJ: Wielka Sobota prawosławnych i wiernych innych obrządków wschodnich
– Święcenie pokarmów ma wymiar symboliczny – zaznacza ks. Karol Wilkiel, proboszcz prawosławnej parafii św. Jerzego w Biłgoraju. – Przynosimy do poświęcenia dary, którymi będziemy wychwalać Zmartwychwstałego Chrystusa. Jednak musimy pamiętać, że najważniejszym pokarmem jest Eucharystia przyjmowana w Noc Paschy Chrystusowej.
Wyznawcy prawosławia do świątecznych stołów zasiądą jutro (16.04), w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego.
TsF / opr. WM
Fot. TsF