Wielka Sobota to czas święcenia pokarmów, które zjemy w wielkanocny poranek. Śniadanie Wielkanocne nawiązuje do spotkań Jezusa z apostołami, m.in. w dniu zmartwychwstania Jezus przyjął zaproszenie dwóch uczniów, którzy byli w drodze do Emaus.
– Stąd są określone produkty, które z pewnością powinny znaleźć się w naszych koszyczkach – mówi zastępca dyrektora Caritas Archidiecezji Lubelskiej, ksiądz Paweł Zdybel. – Chleb, który podtrzymuje nasze codzienne życie, ale także nawiązuje do chleba, który Pan Jezus rozmnażał, chcąc nakarmić słuchające go tłumy na pustkowiu. To przede wszystkim chleb, który w czasie ostatniej wieczerzy Jezus wziął w swoje ręce i przemienił w swoje ciało. Chleb jest właśnie symbolem obecności Pana Boga. Dalej powinno znaleźć się mięso, wędliny i inne pokarmy, które będą pokarmami na pamiątkę baranka paschalnego i świątecznych potraw z ostatniej wieczerzy, ale także z uczty paschalnej.
CZYTAJ: Skąd wzięła się tradycja malowania pisanek?
W koszyczku nieodzownym elementem są także jajka, czyli znak nowego życia. Jajkiem dzielimy się z bliskimi wyrażając radość ze zmartwychwstania Jezusa. To wszystko jest także zapowiedzią uczty, która czeka na wierzących w domu Ojca.
Koszyczki można jeszcze poświęcić w kilku miejscach w Lublinie, m.in. w parafii świętego Alberta Chmielowskiego przy ulicy Willowej czy też w parafii Najświętszego Serca Jezusowego przy ulicy Kunickiego. W tych miejscach poświęcenie pokarmów odbędzie się o godzinie 15.00. Jeszcze o 16.00 pokarmy będzie można poświęcić w kościele na Poczekajce, bazylice Dominikanów oraz Kościele Garnizonowym.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Święcenie pokarmów w archikatedrze lubelskiej
EwKa / opr. WM
Fot. Piotr Michalski