Wielkanoc to dla wielu z nas czas spotkań z rodziną przy świątecznym stole. A w tym dniu nie powinno zabraknąć żurku.
CZYTAJ: Koła Gospodyń Wiejskich: Nie zapominajmy o barszczu czerwonym na wielkanocnym stole
– W pracowni kulinariów regionalnych w Perkowicach żurek zawsze przygotowuje się na zakwasie – mówią prowadzące pracownię Katarzyna Mikiciuk i Urszula Nowicka. – Na święta Wielkanocy żurek powinien być wyłącznie na zakwasie, a nie z torebki. Tak robiły nasze mamy i babcie. Do zakwasu potrzebna jest przegotowana, wystudzona woda. Do tego mąka żytnia. Dodajemy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie, czosnek. I możemy dodać jeszcze kromkę razowego chleba. Typowy żurek jest kwaskawy, z delikatną nutką mąki. Czujemy też w nim czosnek. Do żurku dodajemy wędlinę, najlepiej białą kiełbasę.
CZYTAJ: Gigantyczne dekoracje wielkanocne zdobią miejscowość. Nowa tradycja [ZDJĘCIA]
Zgodnie z tradycyjnym przepisem zakwas na żurek jest przygotowywany na siedem dni przed podaniem potrawy.
MaK / opr. ToMa
Fot. wikipedia.org