Drugi dzień Wielkanocy zwykle upływa na spotkaniach rodzinnych przy świątecznym stole. Urszula Nowicka prowadząca pracownię kulinariów regionalnych w Perkowicach wszystkie potrawy, jakie serwuje swoim gościom przygotowuje według tradycyjnych przepisów.
CZYTAJ: Jak dawniej świętowano Wielką Niedzielę?
– Pasztety, wędlina zazwyczaj pieczona, jajka podróżną postacią i faszerowane. Galaretki – tymbaliki drobiowe, zwijana szynka w galarecie. A później jako deser babki. Najbardziej pasują mi babki drożdżowe zaparzane z dużą ilością bakalii, ale też serniki, mazurki.
CZYTAJ: „Najlepszą radą jest umiar”. Jak uniknąć dolegliwości żołądkowych podczas świąt?
Po świątecznym biesiadowaniu na pewno nie powinniśmy zapomnieć o spacerach i aktywności fizycznej. To najlepszy sposób na przejedzenie.
MaT / opr. AKos
Fot. archiwum RL