Drugi dzień świąt. Co znajdziemy na wielkanocnym stole?

easter breakfast gf8f63b1b6 1920 2023 04 10 102135

Drugi dzień Wielkanocy zwykle upływa na spotkaniach rodzinnych przy świątecznym stole. Urszula Nowicka prowadząca pracownię kulinariów regionalnych w Perkowicach wszystkie potrawy, jakie serwuje swoim gościom przygotowuje według tradycyjnych przepisów.

CZYTAJ: Jak dawniej świętowano Wielką Niedzielę?

– Pasztety, wędlina zazwyczaj pieczona, jajka podróżną postacią i faszerowane. Galaretki – tymbaliki drobiowe, zwijana szynka w galarecie. A później jako deser babki. Najbardziej pasują mi babki drożdżowe zaparzane z dużą ilością bakalii, ale też serniki, mazurki.

CZYTAJ: „Najlepszą radą jest umiar”. Jak uniknąć dolegliwości żołądkowych podczas świąt?

Po świątecznym biesiadowaniu na pewno nie powinniśmy zapomnieć o spacerach i aktywności fizycznej. To najlepszy sposób na przejedzenie.

MaT / opr. AKos

Fot. archiwum RL

Exit mobile version