Ile miodu jest w kupowanym miodzie? Trwa 60. Naukowa Konferencja Pszczelarska

pexels pixabay 33260 2023 03 14 210532

Ile prawdziwego miodu jest w miodzie kupowanym przez konsumentów i co zabija rodziny pszczele – między innymi o tych tematach rozmawiają w Puławach uczestnicy 60. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej.

– Jedno z zagrożeń, które coraz bardziej wkracza do branży pszczelarskiej jest fałszowanie miodu – mówi Zbigniew Kołtowski z Zakładu Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach. – Generalnie chodzi o to, że wraz z zastosowaniem syropów do podkarmiania rodzin pszczelich na zimę, co niektórych pokusiło, żeby mieć wyższą wydajność miodu z jednej rodziny pszczelej, podkarmiają w trakcie sezonu i pozyskują zmieszany naturalny miód z miodem wytworzonym przez pszczoły z syropów. Można powiedzieć, że jest to prawie miód, ale nie do końca. To jest taka praktyka absolutnie naganna.

CZYTAJ: Sokola saga trwa. W lubelskim gnieździe jest już drugie jajo [ZDJĘCIA]

Nasilone są więc kontrole w kierunku analiz fizykochemicznych miodu, by takie przypadki eliminować.

W dwudniowej konferencji bierze udział około dwustu naukowców i praktyków z całej Polski. Prelekcje trwają w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach.

ŁuG / opr. AKos

Fot. pexels.com

Exit mobile version