Ile prawdziwego miodu jest w miodzie kupowanym przez konsumentów i co zabija rodziny pszczele – między innymi o tych tematach rozmawiają w Puławach uczestnicy 60. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej.
– Jedno z zagrożeń, które coraz bardziej wkracza do branży pszczelarskiej jest fałszowanie miodu – mówi Zbigniew Kołtowski z Zakładu Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach. – Generalnie chodzi o to, że wraz z zastosowaniem syropów do podkarmiania rodzin pszczelich na zimę, co niektórych pokusiło, żeby mieć wyższą wydajność miodu z jednej rodziny pszczelej, podkarmiają w trakcie sezonu i pozyskują zmieszany naturalny miód z miodem wytworzonym przez pszczoły z syropów. Można powiedzieć, że jest to prawie miód, ale nie do końca. To jest taka praktyka absolutnie naganna.
CZYTAJ: Sokola saga trwa. W lubelskim gnieździe jest już drugie jajo [ZDJĘCIA]
Nasilone są więc kontrole w kierunku analiz fizykochemicznych miodu, by takie przypadki eliminować.
W dwudniowej konferencji bierze udział około dwustu naukowców i praktyków z całej Polski. Prelekcje trwają w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach.
ŁuG / opr. AKos
Fot. pexels.com
Pliki dźwiękowe
Zbigniew Kołtowski








![Wypadek na ekspresówce. Kilka osób poszkodowanych [AKTUALIZACJA, ZDJĘCIA] 8 EAttachments9106142ff7bf9d7f65cb382f9c1ec866dad169d xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/11/EAttachments9106142ff7bf9d7f65cb382f9c1ec866dad169d_xl-350x250.jpg)

!["Stworzyliśmy prawdziwą rodzinę". Lubelska szkoła obchodzi 25-lecie istnienia [ZDJĘCIA] 10 f536dbf5 ac5d 4c76 83f7 6eb6fd07b948 2023 03 14 152951](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2023/03/f536dbf5-ac5d-4c76-83f7-6eb6fd07b948-2023-03-14-152951-75x75.jpg)
