Świąteczne potrawy nie muszą się zmarnować. W regionie działają jadłodzielnie

fondue 709713 1280 2024 04 01 154300

Nadwyżki ze świątecznego stołu mogą trafić do potrzebujących. Żywność można przynieść do jadłodzielni.

W regionie takie miejsca działają m.in. w Chełmie od strony parkingu przy Parku Wodnym, w Zamościu przy parafii św. Brata Alberta, w Białej Podlaskiej przy Klubie Kultury Eureka czy w Dęblinie przy ul. Staszica.

CZYTAJ: Zapomniany zwyczaj kolędowania wielkanocnego [WIDEO]

Do jadłodzielni należy przynosić produkty świeże, które sami też byśmy zjedli. Żywność powinno się ułożyć w porcjach i podpisać. Należy pamiętać, by na każdym pudełku umieścić datę przyrządzenia potrawy.

Takie inicjatywy powstają w wielu miastach w Polsce, by zapobiegać marnowaniu żywności oraz wspierać osoby ubogie, czy bezdomne.

RyK / opr. PrzeG

Fot. Jadłodzielnia Lublin FB / pixabay.com

Exit mobile version