Lublin: eksperci obalają mity dotyczące produkcji żywności

microphone 704255 1280 2024 04 24 203042

O najnowszych trendach w technologii i produkcji żywności rozmawiają w Lublinie eksperci i doktoranci z 25 krajów świata. W Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie trwa III Międzynarodowa Konferencja Doktorantów.

CZYTAJ: Czekają ponad dobę, żeby wyjechać z kraju. Kolejki TIR-ów w Koroszczynie

Celem naukowców jest m.in. obalanie niektórych mitów, które funkcjonują w przestrzeni publicznej np. dotyczących nadmiernego podawania antybiotyków zwierzętom.

– Dużo się mówi o produkcji drobiarskiej, ale trzeba sobie uświadomić, że jesteśmy w niej ograniczeni sporymi restrykcjami m.in. Unii Europejskiej. – tłumaczy dyrektor Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Katarzyna Ognik. – Kładziemy bardzo duży nacisk na to, aby minimalizować wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Nasz ostatni projekt wykazał, że stosowanie antybiotyków w celach leczniczych, zwłaszcza w tym początkowym okresie odchowu, zachowanie odpowiedniego okresu karencji nie powoduje pozostałości w mięśniach, w tym co generalnie nas interesuje, co spożywamy, więc tutaj aż tak nie należy konsumenta straszyć.

Konferencja na Uniwersytecie Przyrodniczym potrwa dwa dni.

RyK / opr. AKos

Fot. pixabay.com

Exit mobile version