Jak zachować umiar przy świątecznym stole?

easter breakfast 1181631 1280 1 2024 03 31 153906

Święta są dla rodziny, bliskości, tworzenia więzi, a nie dla jedzenia – mówi Martyna Puc, dietetyczka ze Szpitala Miejskiego w Gliwicach. Podkreśla, że dużym problemem w czasie świąt jest spożywanie nadmiernej ilości jedzenia. I apeluje o zachowanie umiaru.

– Należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie – różnorodność i umiarkowane ilościowo porcje – podkreśla specjalistka. – Zachęcam do sięgnięcia w tym roku po mniej kaloryczne ciasta, chudsze mięso i łatwiej strawne dania. Zamiast sięgać po drugi kawałek serniczka, lepiej sięgnijmy po jabłko lub inny owoc. Zaoszczędzimy w ten sposób sporo kalorii. Warto pamiętać, by każdemu posiłkowi towarzyszyła też porcja warzyw. A majonez wybierzmy ten lekki, w wersji light.

CZYTAJ: Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Ważny odpowiedni przepis

Nie zapominajmy także o piciu wody. Warto także odejść od stołu i, korzystając z dobrej pogody, wyjść na spacer albo wybrać się na przykład na przejażdżkę rowerową.

IAR / RL / opr. WM

Fot. pixabay.com

Exit mobile version