Pierogi z gęsiną i śliwkami wśród laureatów konkursu grantowego [ZDJĘCIA]

pierogi z gesina 2024 01 16 100259

Pierogi z gęsiną i suszonymi śliwkami podane na chmurze musu rabarbarowego to autorski przepis na pierogi Koła Gospodyń Wiejskich „Grabanowskie Pokolenia na Obcasach”. Koło jest wśród zwycięzców drugiej edycji konkursu grantowego w ramach programu „Smakujemy Lokalnie” pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Finałowe danie reprezentujące Lubelszczyznę nawiązuje do tradycji kulinarnej regionu i bazuje na lokalnych produktach, a jednocześnie promuje zbilansowaną, zdrową dietę opartą na potrawach o czystym składzie i najwyższej jakości.

CZYTAJ: IMGW ostrzega przed oblodzeniem i intensywnymi opadami śniegu

Do konkursu „Smakujemy lokalnie” zgłosiło się prawie 300 kół gospodyń wiejskich z całej Polski. Jury rozdzieliło 10 grantów w wysokości po 10 tysięcy złotych.

PaSe / opr. AKos

Fot. nadesłane

Exit mobile version