Tyszowce zapraszają na słowiańskie gotowanie

381044893 810020607796112 6781920704919866752 n 2023 09 23 122118

Tajniki kuchni słowiańskiej, wspólne gotowanie kwaśnicy i pieczenie podpłomyków – to niektóre atrakcje wydarzenia „Kuchnia słowiańska, czyli wspólne gotowanie w Czermnie”. Do wspólnego gotowania zapraszają archeolog z Uniwersytetu Rzeszowskiego Katarzyna Radziwiłko i członkowie Stowarzyszenia Rekonstrukcyjno-Historycznego „Drużyna Grodu Czerwień”.

CZYTAJ: Muralem upamiętnili powstanie zamojskie [ZDJĘCIA]

– Ma to być spotkanie dla mieszkańców, podczas którego chcemy wspólnie przygotować dawne strawy oraz porozmawiać o średniowiecznym jadle – zapowiadają organizatorzy. 

W programie wydarzenia m.in. opowieści kulinarne o smakach dawnej kuchni, pokazy rekonstrukcyjne, wspólne przygotowywanie potraw i ich degustacja.

Początek słowiańskiego gotowania o 13.00. Wydarzenie odbędzie się na placu przy starej szkole w Czermnie. W razie niesprzyjającej pogody impreza zostanie przeniesiona do świetlicy OSP w Czermnie.

Organizatorem wydarzenia jest Uniwersytet Rzeszowski w ramach projektu „Ex oriente lux – modernizacja i umiędzynarodowienie badań nad dziedzictwem Polski wschodniej”. Współorganizatorami są: Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna im. Konfederacji Tyszowieckiej w Tyszowcach, Stowarzyszenie „Arka-Tyszowce”- Klub Seniora Arka oraz Samorządowe Centrum Kultury w Tyszowcach oraz Stowarzyszenie Rekonstrukcyjno-Historyczne „Drużyna Grodu Czerwień”. 

AP / opr. ToMa

Fot. Facebook Grody Czerwieńskie

Exit mobile version