Nauka i biznes razem dla dobrej żywności [ZDJĘCIA]

ekohub1 2023 09 14 150226

Naukowcy i przedsiębiorcy połączą swoje siły, aby produkować coraz lepszej jakości żywność. W Lublinie powstał specjalny projekt – Eko-HUB, który będzie miał za zadanie wprowadzać innowacyjne rozwiązania do świata biznesu.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

– Na przykład jabłko grójeckie, zanim uzyskało certyfikat i wejście na najlepsze półki w marketach europejskich i polskich, musieli zbadać naukowcy i stwierdzić, że owoc ten smakuje wyraźnie inaczej niż inne jabłka – wyjaśnia jeden z prelegentów, marketingowiec Hubert Gonera.

Ta współpraca jest niezbędna – stwierdza Maciej Bartoń, pełnomocnik zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. – 80% przetwórców w Polsce to małe i średnie przedsiębiorstwa, bardzo chętne do badań, rozwoju i innowacji, szczególnie na trudnym rynku, jaki mamy obecnie. W związku z tym musimy zbliżyć naukę z biznesem, bo inaczej przegramy z producentami, czy to z Ukrainy, czy to z Zachodu.

CZYTAJ: Sztuczna inteligencja pomoże lekarzom w lubelskim szpitalu [ZDJĘCIA]

– W przyszłości skorzystają na tym polskie rodziny mówi prof. Bartosz Sołowiej, prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Z jednej strony są naukowcy, którzy mają potencjał i wiedzę. Spotykają się oni z praktykami, czyli z firmami polskiej ekologii. Razem mogą opracowywać produkty, które będą po prostu bardzo dobre, produkowane w oparciu o ekologiczne technologie. Będzie to żywność najwyższej jakości.

– Produkty żywnościowe często reprezentują różne kraje na rynku międzynarodowym – dodaje Hubert Gonera. – Zanim te produkty weszły z taką śmiałością na rynek światowy i stały się okrętami flagowymi produkcji żywnościowej Unii Europejskiej, przeprowadzone były badania, dlaczego właśnie ta szynka jest taka smaczna, taka zdrowa. Na przykład w przypadku szynki hiszpańskiej karmienie trzody chlewnej żołędziami wpływa na smak, który pozostaje w mięsie.

|

Inicjatywa powstała w ramach współpracy Uniwersytetu Przyrodniczego i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”

InYa/ opr.AgF

Fot. Piotr Michalski

Exit mobile version