„Mamy chleb najlepszy na świecie”. Tłumy w lubelskim skansenie [ZDJĘCIA]

chleb 2 2023 09 10 203742

Piekarze zajmujący się kształceniem uczniów zostali w niedzielę (11.09) odznaczeni medalami Komisji Edukacji Narodowej.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Wyróżnienie osobom szczególnie zasłużonym dla oświaty wręczył w Lublinie podczas Święta Chleba minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek. – Tutaj, w Muzeum Wsi Lubelskiej, każdego roku jest Święto Chleba. Jest mnóstwo piekarzy i cukierników, którzy robią piękne wyroby. Mamy chleb najlepszy na świecie – nie waham się użyć takich słów. Są naprawdę urozmaicone wyroby. Dzisiaj po raz 25. spotykamy się z piekarzami, również po to, żeby odznaczyć tych, którzy zajmują się kształceniem uczniów na piekarzy i przekazują tradycję i znakomite receptury z pokolenia na pokolenie.  

CZYTAJ: Przemysław Czarnek: Przekażemy ponad miliard zł na wycieczki dla uczniów

Tegorocznemu Lubelskiemu Świętu Chleba towarzyszyło hasło: „Wpływ dobrego jedzenia na jakość widzenia”. 

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Goście, którzy przybyli do skansenu mogli wziąć udział w warsztatach piekarsko-kulinarnych, a także zbadać wzrok oraz dowiedzieć się, jak żywność wpływa na jakość wzroku.

CZYTAJ: Liczne atrakcje podczas Święta Chleba w lubelskim skansenie

 – To podsumowanie pracy piekarzy po dożynkach – mówi dyrektor lubelskiego skansenu Bogna Bender-Motyka. – To podsumowanie całego trudu, który zaczął się zasianiem ziarna. W Muzeum Wsi Lubelskiej spotykają się tłumy mieszkańców Lubelszczyzny, którzy wiedzą, że tego dnia można spróbować prawdziwych wyrobów, wykonanych przez naszych rzemieślników i przez uczniów szkól rzemieślniczych. To dla nas ogromna radość. Mąki i chleba nie da się oszukać. Ta tradycja dzięki wspaniałemu środowisku cukierników i piekarzy pozwala mieć nadzieję, że kolejne Lubelskie Święta Chleba będą się odbywać.

Goście mogli spróbować swoich sił w wypiekaniu cebularza, a także skosztować regionalnych produktów.

EwKa / opr. ToMa

Fot. Piotr Michalski

Exit mobile version