Nie tylko kasza i żurawina. „Gryczaki” w Janowie Lubelskim

1233516 2023 08 06 175340

W Janowie Lubelskim trwa Festiwal Kaszy i Żurawiny „Gryczaki”. W parku edukacyjnym Zoom Natury można skosztować potraw regionalnych, poznać lokalną przyrodę i historię.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Głównym tematem są regionalne potrawy z kaszy gryczanej. Ewa Futa, pasjonatka i mistrzyni gryczaka, poleca jedzenie kaszy nawet trzy razy w tygodniu: – To źródło błonnika, jest bezglutenowa, zawiera bardzo dużo witamin, jest lekkostrawna, zawiera magnez, także polecana jest szczególnie w dzisiejszej dobie stresu i pogoni. Przygotowuje się ją bardzo szybko. A poza tym polecałabym również kaszę jaglaną. Co prawda wymaga ona więcej pracy, ale zdradzę sekret: trzeba ją wielokrotnie wypłukać, sparzyć wrzącą wodą i gotować na dużej ilości wody.

Audycja „Podróże małe i duże” z Gryczaków:

– Gryczaki mają już 20 lat – mówi burmistrz Janowa Lubelskiego, Krzysztof Kołtyś.- To był jeden z największych dwudniowych festiwali kulinarnych na Lubelszczyźnie. Pięknie się w międzyczasie rozwinął i rozrósł. Był inspiracją dla wielu imprez kulinarnych w naszym regionie. Znajdujemy się w jednym z najpiękniejszych chyba miejsc w Lubelszczyźnie – na przedpolu Lasów Janowskich, zalew, piękne plaże, piaszczyste wydmy, naturalne.

Wydarzeniu towarzyszą zawody drwali, stoiska twórców ludowych, kiermasz produktów regionalnych, smakołyki kół gospodyń z Modliborzyc, Godziszowa czy Kocudzy.

MF/ opr. DySzcz

Fot. Paweł Pikul

Exit mobile version