Smacznie, zdrowo, tradycyjnie. „Kobieta przedsiębiorcza” z regionalną kuchnią [ZDJĘCIA]

346101227 932769688031382 5298965594319188352 n 2023 05 13 210342

12 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu zamojskiego wzięło udział w półfinale konkursu „Kobieta przedsiębiorcza”. Jest to kontynuacja konkursu „Kobieta gospodarna wyjątkowa” organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego przez ostatnie 4 lata.

CZYTAJ: Turystyczny Zamość i Roztocze. Organizacja obchodzi jubileusz [ZDJĘCIA]

– Nowa odsłona konkursu polega na wyszukaniu i wykonaniu potrawy o minimum 25-letniej recepturze, ściśle związanej z regionem lubelskim oraz jej prezentacja przed komisją konkursową – mówi Ewa Szałachwiej, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego. – Mamy na liście ministerialnej 252 produkty tradycyjne i jesteśmy na zaszczytnym pierwszym miejscu. Zależy nam na tym, żeby te potrawy były dalej pielęgnowane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chodzi o to, żeby dania, które królowały na stołach naszych babć i prababć, które wracają z triumfem do łask, były przekazywane dalej, bo są tak smaczne, zdrowe i tradycyjne.

W zamojskim półfinale zwyciężyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Hucisku w gminie Krasnobród.

– Zrobiłyśmy kapustę z grochem i ze śmietaną do podpłomyka – mówi Marzena Droździel,  przewodnicząca zwycięskiego Koła. – Ten przepis na pewno ma ponad 50 lat, pochodzi od mojej mamy. Pamiętam go z dzieciństwa i dlatego postanowiłyśmy te potrawę zrobić, Bardzo się cieszymy ze zwycięstwa – z wrażenia aż nie mogę mówić.

Finał konkursu odbędzie się 3 września w Urszulinie. W niedzielę (14.05) kolejny półfinał powiatowy konkursu „Kobieta przedsiębiorcza”. Tym razem w Puławach.

AP / opr. ToMa

Fot. AP

Exit mobile version