Tomaszów Lubelski: regionalna „bitwa” na smaki [ZDJĘCIA]

343253285 208093935300340 5203212328548943247 n 2023 04 23 195002

W Tomaszowie Lubelskim zainaugurowano etap wojewódzki ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”.

Zwyciężyły pierogi z kaczką w sosie żurawinowo-wiśniowym Koła Gospodyń Wiejskich w Bełżcu Pierwszym. Do konkursu przystąpiły 24 koła z powiatu tomaszowskiego.

– Panie z Kół Gospodyń Wiejskich wykorzystały przede wszystkim lokalne smaki: kasze, ziemniaki czy kapusty. Dużo było ziół. Ciężko było wybrać. Jako kucharz z 20-letnim stażem mogę powiedzieć: wow! – mówi przewodniczący jury, kucharz Adam Dziura.

– Ogromna radość. Zrobiłyśmy… tylko pierogi – mówią zwyciężczynie eliminacji. – Były one w dwóch postaciach: w jednej było mięso z kaczki gotowanej, a drugie pierożki były z kaczki surowej. Oczywiście później też były gotowane. Do tego był dip żurawinowo-wiśniowy na bazie octu. To jest nasz przepis. Robiła to wcześniej mama koleżanki i ona nam to podpowiedziała. To jest ich świąteczna potrawa.

Koło Gospodyń Wiejskich z Bełżca Pierwszego będzie reprezentowało powiat tomaszowski na etapie wojewódzkim. II miejsce zajęło koło ze wsi Rachanie, trzecie z miejscowości Majdanek.

Do udziału w VIII edycji „Bitwy regionów” zgłosiła się rekordowa liczba kół – ponad 3,5 tysiąca, w tym 427 z województwa lubelskiego.

AP / opr. ToMa

Fot. AP

Exit mobile version