sobota, 1 kwietnia 2023
°c
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Polskie Radio Lublin
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • KONCERTY
  • GALERIE
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PATRONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT
SŁUCHAJ
Polskie Radio Lublin
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • KONCERTY
  • GALERIE
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PATRONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT
Polskie Radio Lublin
Strona Główna Sponsorowane

10 najważniejszych elementów wyposażenia gastronomii

09 września 2022 / 14:06
A A
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterKod QR

Nieważne czy rozpoczynasz swoją przygodę z gastronomią, czy masz już doświadczenie w prowadzeniu punktu gastronomicznego, to sprawdź, czy Twoja kuchnia jest wyposażona w najważniejsze elementy odpowiadające wszystkim standardom. W tym artykule przypominamy o wyposażeniu, bez którego żadna kuchnia nie będzie działała sprawnie!

 

Zmywarka

Nawet jeśli w domu jesteśmy przyzwyczajeni do zmywania naczyń w ręku, to w punkcie gastronomicznym naczynia muszą być poddane działaniu wysokich temperatur. Poza czystością liczy się także zabicie zarazków, które mogły znaleźć się na talerzach czy szklankach. Dodatkowo jest to proces głównie automatyczny — my musimy tylko załadować i rozładować zmywarkę kiedy skończy się czas mycia. W najlepszych restauracjach często sprzęt do zmywania jest rozdzielony na kilka urządzeń, tak aby można było idealnie doczyścić każdy rodzaj zastawy, jednak jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę w gastronomii, to jedna zmywarka powinna wystarczyć!

Lodówka i zamrażalnik

A bardziej profesjonalnie szafa chłodnicza — podstawowe wyposażenie gastronomii. To w niej będziemy trzymać gotowe dania i półprodukty, które następnie będziemy serwować gościom. Nawet jeśli wszystkie dania przygotowujemy od zera, to produkty na nie przeznaczone kupujemy wcześniej i potrzebujemy miejsca, w którym będą mogły poczekać na swoją kolej.

Piec

Wiemy, jak wszechstronny jest piekarnik, a profesjonalny piec to sprzęt gastronomiczny wznoszący wszystkie jego cechy na kolejny poziom. Piec to zazwyczaj serce kuchni, możemy w nim przygotowywać świeże dania, a także przygrzewać produkty, które zostały zrobione wcześniej. Wiele modeli pozwala na dokładną kontrolę temperatury i przygotowywanie kilku potraw w tym samym czasie, co znacznie usprawnia działanie całego lokalu

Steamer

Obecnie restauracja, która nie ma w swojej ofercie dań gotowanych na parze, jest na przegranej pozycji. W Polsce bardzo popularne są dania przygotowywane w ten sposób, ponieważ tracą mniej składników odżywczych i są postrzegane jako zdrowsze. Najpopularniejszymi daniami przygotowywanymi na parze są warzywa i ryby, jednak w restauracjach azjatyckich możemy dostać także pierożki różnej maści przygotowywane właśnie w ten sposób.

Robot kuchenny

W gotowaniu liczy się czas i każdy, kto gotuje, doceni mniejszą ilość sprzątania na koniec dnia. Dlatego w lokalach, które produkują własne wypieki, ale także zupy i sosy, robot kuchenny będzie zbawienny. Możemy włożyć do niego składniki, włączyć i zapomnieć na najbliższe kilka minut, które pozwolą nam na dopilnowanie innych dań lub złapanie oddechu. Dzięki wymiennym częściom roboty kuchenne sprawdzą się w wielu rolach i po skończonym dniu zamiast pięciu urządzeń mamy do umycia jedno oraz kilka końcówek, co pochłania zdecydowanie mniej czasu, a także przestrzeni. Dlatego tym bardziej powinniście zwrócić uwagę na robota kuchennego, jeśli wasz lokal ma ograniczoną przestrzeń.

Aparatura do smażenia

Niezależnie od tego, czy serwujecie frytki, czy ryby, urządzenie do smażenia również powinno znaleźć się w waszej kuchni. Możecie zdecydować się na wersję beztłuszczową, lub popularną “frytkownicę” do przygotowywania potraw na głębokim oleju. Trzeba jednak pamiętać, żeby do smażenia należy używać oleju wysokiej jakości — zmienia to smak, zapach unoszący się w lokalu, ale także nie niszczy całej aparatury tak jak tanie substytuty.

Wysokiej jakości garnki i patelnie

To może brzmieć jak błahostka, jednak jest to podstawa dobrego gotowania. Używając wysokiej jakości produktów, nie chcemy zepsuć dania przez nierównomiernie nagrzewającą się patelnię lub gotować sos przez godzinę, ponieważ dno garnka bardzo słabo przepuszcza ciepło.

Jeśli używamy urządzeń charakterystycznych dla danej kuchni, na przykład woka, to tym bardziej powinniśmy zwrócić uwagę, czy jesteśmy w stanie przygotować na nim dania w odpowiedni sposób.

Noże i deski do krojenia

W kuchni powinno być jasne zaznaczenie, którego sprzętu używa się do mięs, którego do warzyw, a którego do ryb. Deski do krojenia specjalnie mają różne kolory, tak aby móc szybko zorientować się co do ich przeznaczenia — zielone do warzyw, czerwone do mięs. Tak samo powinniśmy zadbać o noże, które będą odpowiednie do krojenia poszczególnych składników

Specjalistyczna odzież

Kucharz powinien prezentować się godnie, ale także powinien być bezpieczny, dlatego tak ważna jest odpowiednia odzież. Na kuchni nie należy  pracować w koszulce i jeansach, a od ciebie jako właściciela zależy zapewnienie odpowiednich ubrań Twoim pracownikom.

Meble gastronomiczne

W lokalu potrzebna jest przestrzeń na trzymanie nie tylko jedzenia, ale także całego sprzętu w postaci garnków, sztućców, a także urządzenia takie jak wózki kelnerskie czy okapy. Goście nie muszą tego widzieć, ale pracownicy na pewno będą wdzięczni za urządzenia łatwe w użytku i czyszczeniu!

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego powinien decydować się na inwestycję w sprawdzony sprzęt wysokiej jakości. Stawiając wybór na wyposażenie gastronomii Gastroprofit możesz mieć pewność, że zakupione akcesoria sprostają Twoim wymaganiom!

Artykuł sponsorowany

REKLAMA

Czytaj także

Biała Podlaska

Zostawił 100 tys. pod przydrożnym krzyżem. Senior oszukany przez fałszywą „policjantkę”

1 kwietnia 2023
Redakcje

Lubelscy żużlowcy wystąpią w Indywidualnych Międzynarodowych Mistrzostwach Ekstraligi

1 kwietnia 2023
Biała Podlaska

Granica: 30 godzin oczekiwania w Kukurykach

1 kwietnia 2023
Puławy

Puławy: uroczyste otwarcie mediateki, wystawa malarstwa i koncert

1 kwietnia 2023
Kraj i Świat

Piotr Żyła trzeci w Planicy

1 kwietnia 2023
Redakcje

Szczypiorniści z regionu walczą o punkty

1 kwietnia 2023
Wiadomości

79. rocznica pacyfikacji wsi w powiecie hrubieszowskim. Mieszkańcy upamiętnią ofiary

1 kwietnia 2023
Panorama tygodnia

01.04.2023 Panorama tygodnia

1 kwietnia 2023
Następna wiadomość

09.09.2022 Iga Movie - o weekendowych propozycjach filmowych

antena

    81 743 73 83
    informacje@radio-lublin.pl



ciekawostki

Wielcy malarze dodawali żółtka jaj do farb. Już wiadomo dlaczego

30 marca 2023

Hałas drogowy powoduje wzrost ciśnienia krwi

30 marca 2023

Ok. 4 godziny każdego dnia! Ile czasu dbamy o siebie i co robimy?

28 marca 2023

Depresja przyspiesza starzenie

27 marca 2023

o tym się mówiło

Nieudana sprzedaż internetowa. 45-latek stracił 1400 złotych

Lubelskie koszykarki przed szansą awansu do strefy medalowej mistrzostw Polski

„Rozumieć młodzież”. Konferencja na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim

Stambuł: Michał Rozmys bez medalu halowych mistrzostw Europy

Lubelskie: ponowny wzrost zachorowań na grypę

120. rocznica urodzin Józefa Czechowicza. Prezentacja rękopisów poety w Lublinie

REKLAMA

Polskie Radio Lublin S.A.
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200
fax 81 532 87 28
e-mail: poczta@radiolublin.pl

Regulaminy
Partnerzy
Patronaty
Reklama
Kontakt
BIP

NASZE
CZĘSTOTLIWOŚCI:

102.2 MHz -Lublin
103.1 MHz -Ryki

103.2 MHz -Zamość
100.9 MHz -Chełm

93.1 MHz -Biała Podlaska

© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A.

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • GALERIE
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PARTONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA LUBLIN
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT

© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A.

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.
Skip to content
Open toolbar Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • KontrastKontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreśl linkiPodkreśl linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Reset Reset